Kontorstol: Valg av riktig ergonomisk kontorstol
17.03.2017 07.40

Kontorstol: Valg av riktig ergonomisk kontorstol

Kontorarbeid innebærer mye sitting

Arbeid i et kontor innebærer vanligvis mye tid på å sitte i en kontorstol - en posisjon som i seg selv legger mye spenning på strukturen i ryggraden. Derfor, for å unngå å utvikle eller skade ryggen ytterligere, er det viktig å ha en kontorstol som er ergonomisk og som støtter korsryggen og fremmer god holdning.

Hvilken ergonomisk kontorstol er best?

Det finnes mange typer av ergonomiske stoler som er tilgjengelige for bruk til kontoret. Det finnes nødvendigvis ikke noen fasit på hvilken som er den beste, men det er noen ting som er veldig viktig å se etter i en god ergonomisk kontorstol. Disse tingene gjør at stolen fungerer godt for den enkelte brukeren eller brukerens spesifikke behov.

Hvilke funksjoner skal en god ergonomisk kontorstol ha?

Det er en rekke funksjoner som er essensielt og som en ergonomisk kontorstol bør ha. Dette gjelder blant annet:

1. Setehøyde:

Setehøyde på kontorstol skal være lett justerbar og tilgjengelig på en enkel måte - Enten som en spak eller innebygget i setemekanismen. En setehøyde på en tradisjonell ergonomisk kontorstol ligger fra 450 mm - 640 mm, mens Capisco har en sittehøyde som er bygget for en høyere sittestilling, så der ligger det fra 485 mm - 810 mm.

2. Setebredde og setedybde:

Sete bør ha nok bredde og dybde til å støtte enhver bruker komfortabelt. Vanligvis ligger det på 450 - 490 mm som standard. Dybden (fra forside til bakside av sete) må ha nok plass slik at brukeren kan sitte med ryggen mot stolryggen kontorstolen og samtidig ha ca. 5 - 10 cm mellom bakside av knærne og sete av stolen. Frem- og bakover tilt på sete bør være justerbar.

3. Korsryggstøtte:

Korsryggstøtte i en ergonomisk stol er svært viktig. Lumbalcolumna har en indre kurve og ved sitting i lengre perioder uten støtte for denne kurven kan det føre til dårlig holdning (som flater ut den naturlige kurven) og strammer strukturene i korsryggen. En ergonomisk stol bør ha en korsryggstøtte (både høyde og dybde) slik at hver bruker kan få riktig passform for å støtte korsryggen.

4. Rygg:

Ryggen av en ergonomisk kontorstol bør være minst 30 - 50 cm bred. Dersom ryggen er atskilt fra setet, bør den være justerbar i høyde og vinkel. Den bør være i stand til å støtte den naturlige kurven i ryggraden, særlig med spesiell vekt på en skikkelig støtte for korsryggen. Dersom kontorstolen har sete og rygg sammen, bør ryggen være justerbar i for- og bakovervinkelen. Ryggen bør også ha regulering for vektmotstand som enkelt kan justeres etter brukerens tyngde og preferanser.

5. Setematerialet:

Materialet på sete til kontorstolen bør ha nok polstring for å være behagelig å sitte på i lengre perioder av gangen. Et tekstil som puster er å foretrekke.

6. Armlener:

Armlener på kontorstol bør være justerbare. Bruker skal kunne hvile avslappet på armlenene med albuer og underarmer. Samtidig skal skuldrene være avslappet. Underarmene skal ikke være på armlenet mens man skriver.

7. Rotering:

Enhver ergonomisk kontorstol bør lett roteres slik at brukeren enkelt kan nå ulike områder på skrivebord uten mye belastning.

Som et alternativ til de mer tradisjonelle kontorstolene, finnes det nye typer stoler som kan brukes til kontorbruk og som har god ergonomi. Disse stolene kan det ta litt lengre tid å bli vant med, men vanligvis blir de veldig behagelige over tid. Bruk av disse typer ergonomiske stoler kan være svært gunstig for noen mennesker som har smerter i korsryggen eller andre ubehag.

Varier Move balansestol

Balanse- og sadelstoler

Disse stolene kan også brukes som fullverdige kontorstoler. Sadelstolen ble konstruert etter design og formen til en hestesal som setter brukeren i en semi-stående posisjon. Dette tillater bena til å falle naturlig ned og åpne seg, noe som skaper en sunn og stabil stilling. Denne stillingen er ofte nyttig for pasienter med ryggproblemer i nedre del. Over lang tid kan det også styrke ryggmusklene. Disse ergonomiske stolene har en høyderegulering for å være hensiktsmessig for forskjellige brukere.

Uansett hvilken ergonomisk stol eller vanlig kontorstol som blir benyttet, bør korte pauser tas i løpet av dagen for å bedre blodsirkulasjonen. Ved å stå oppreist fra tid til annen ved et justerbart skrivebord vil oppmuntre til sterkere holdning, lindre belastning på øynene og redusere tretthet. Kombiner gjerne med en avlastningsmatte eller et ståbrett.

Av Sondre Kjellmann